Drvo, grana ili ledenica vam je oštetila auto?

Sneg koji je pao prethodnih dana bio je veoma vlažan, pa je pod njegovom težinom nastradao veliki broj stabala, odnosno došlo je do „snegoizvale“. Određen procenat je nažalost pao i parkirana vozila i naneo manju ili veću štetu.

Ako automobil ne parkirate u garaži od armiranog betona, stoprocentna zaštitane postoji.

Kako većina nas svoje automobile parkiran na otvorenim površinama, oni su prilično nezaštićeni, pa ih treba osigurati.

Da biste mogli da naplatite osiguranje za štetu na automobilu nastalu usled vremenskih nepogoda potrebno je da imate zaključenu kasko polisu osiguranja.

Problem u vezi sa kasko osiguranjem se javlja kod automobila starijih od 5-6 godina, jer je ono prilično neisplativo pa ga većina osiguravajućih kuća i ne preporučuje.

Kako obavezno osiguranje vozila, odnosno osiguranje od auto-odgovornosti, služi da bi se isplatila šteta koju ste učinili trećem licu, od toga nema mnogo koristi u ovom slučaju.

Kako onda zaštiti sve te polovnjake u slučaju vremenskih nepogoda?

Dodatno osiguranje i zakon su vrlo dobre opcije.

Osiguravajuće kuće nude zaštitu stakala. Za oko tri do četiti hiljade dinara godišnje možete da osigurate stakla i to predstavlja veoma dobar vid dodatnog osiguranja, koji najranjiviji delovi automobila u slučaju pada veće grane ili ledenice.

U slučaju oštećenja nastalog padom grane sa obližnjeg drveta, neko je DUŽAN da vam plati štetu.

Ako je na vaš automobil palo drvo sa „zajedničke“ površine ili ledenica sa zgrade, slučaj treba prijaviti komunalnoj policiji opštine, a ako vam je auto stradao od objekta sa komšijske kuće ili dvorišta, onda neka sused počne da broji pare.

Izvor: Mondo